Tillidsrepræsentanterne i Midtvendsyssel Lærerkreds er et vigtigt bindeled mellem dig, som medlem, kredsen og Danmarks Lærerforening. Her kan du finde information om TRs opgaver, samarbejdet med kredsen, Valg af TR og vilkår for TR-arbejdet
Tillidsrepræsentantens opgaver & pligter
Din tillidsrepræsentant har opgaver, som skal løses både for jeres arbejdsgiver og for Danmarks Lærerforening herunder Midtvendsyssel Lærerkreds.
Det er tillidsrepræsentantens pligt - såvel overfor organisation som over for kommunen - at gøre sit bedste for at fremme og vedligeholde rolige og gode arbejdsforhold. En tilsvarende pligt påhviler kommunens ledelse og dennes repræsentanter.
Tillidsrepræsentanten fungerer som talsmand for de medarbejdere, tillidsrepræsentanten er valgt iblandt og kan som sådan forelægge forslag, henstillinger og kritik fra medarbejderne samt optage forhandlinger med ledelsen om lokale spørgsmål.
At fremme og vedligeholde rolige og gode arbejdsforhold som talsmand for kollegerne
Et centralt bindeled
Tillidsrepræsentanter i Danmarks Lærerforening herunder Midtvendsyssel Lærerkreds er et centralt bindeled mellem medlemmerne og kredsen. Som medlem af Danmarks Lærerforening ER man foreningen.
Som TR er man derfor særligt ansvarlig for at vejlede kollegerne og sikre politikformidling og videregivelse af information til og fra medlemmerne – det kan være både om løn, arbejdsforhold og -vilkår samt professionsrettede strategier, retningslinjer eller politikker fra fx arbejdsmiljø- eller skolepolitisk udvalg.
TR forventes at samarbejde tæt med den valgte arbejdsmiljørepræsentant på skolen.
TR er født mødeleder ind i Faglig Klub på arbejdspladsen, forventes at sidde i MED-udvalg og dermed at have ”fingeren på pulsen” på arbejdspladsen.
Samarbejdet med kredsen
Samarbejdet mellem kredsens tillidsrepræsentanter foregår på månedlige møder, hvor erfaringsudvekslingen er helt central. Sammen med kredsstyrelsen er tillidsrepræsentanterne ansvarlige for udarbejdelsen af oplæg til løn- og arbejdstidsforhandlinger.
Løbende efter- og videreuddannelse
Tillidsrepræsentanten uddannes til arbejdet af Danmarks Lærerforening og tilbydes løbende efter- og videreuddannelse gennem en række kurser udbudt af kredsen og/eller det regionale kredssamarbejde i Nordjylland.
Tillidsrepræsentanten er en vigtig person i din hverdag og for din arbejdsplads
Lars Schandorf Andreasen
Kredsstyrelsen
Tillidsrepræsentantens opgaver
Indhente viden hos kollegerne og sikre nye kolleger en god modtagelse
Modtage og videregive information dels til og fra ledelsen dels til og fra kollegerne
Modtage og videregive informationer fra Danmarks Lærerforening, herunder at deltage i TR-møder
Forhandle og aftale lokale spørgsmål og vilkår
Samarbejde med ledelse og kolleger om at sikre implementeringen af A20 på arbejdspladsen
Forberede, lede og følge op på møder i Faglig Klub
Vejlede og rådgive medlemmer af Danmarks Lærerforening i samarbejde med kredsen
Tillidsrepræsentanten er som udgangspunkt medlem af MED-udvalget
Valg af en tillidsrepræsentant
Tillidsrepræsentanten vælges blandt medlemmerne af Danmarks Lærerforening på skolen, hos UU eller hos PPR.
Skoleledere og afdelingsledere kan ikke deltage i valget, da ansatte efter lederoverenskomsten vælger egen TR.
Man bør vælge den person, som man finder bedst egnet til at varetage opgaven. Vælg den rette. Valget er dit!
Charlotte Bogø Rasmussen
Kredsstyrelsen
TR- valget - en vejledning
Da det er organisationen, der forestår TR-valget, vil det alene kunne være en organisations-repræsentant - nemlig den siddende TR - der indkalder overenskomstgruppens ansatte til afholdelse af valg. TR skal derfor opslå tid og sted for valghandlingen, så alle ansatte i overenskomstgruppen kan gøre sig bekendt med dette. Opslaget herom skal være dateret. Ved en overenskomstgruppe forstås ved dette TR-valg: Ansatte efter ”Overenskomst for lærere m.fl. i folkeskolen” Såfremt valget foregår i forbindelse med et medlemsmøde med andre emner på dagsordenen, er det derfor meget vigtigt, for at kredsstyrelsen kan godkende valget, at der fastsættes et bestemt klokkeslæt for afholdelse af valget, så valget fremstår som et selvstændigt møde.
Stemmeret og valgbarhed ved valg til TR
Hvem kan stemme og hvem er valgbare til TR-valget på min skole?
I henhold til TR-aftalen har ikke-medlemmer stemmeret til valget, men de er ikke valgbare.
I henhold til TR-aftalen har en timelønnet ansat stemmeret til TR-valget, idet alle ansatte efter overenskomsten er stemmeberettigede. I princippet betyder det, at en timelønnet lærer har stemmeret, hvis vedkommende den pågældende dag, der er TR-valg, er ansat på skolen til at varetage et par lektioner – også selvom det kun er for denne ene dag. Vedkommende er i henhold til aftalen dog valgbar, hvis han/hun har været ansat ½ år i den pågældende kommune – altså ikke nødvendigvis på den enkelte arbejdsplads. Hvis en timelønnet ansat imidlertid vælges til et fremtidigt tillidshverv, ændres opsigelsesvarslet ikke: det vil fortsat være opsigelse fra dag til dag, dvs. at vedkommende kan være væk dagen efter valget, og vedkommende kan derfor heller ikke opnå den afskedigelsesbeskyttelse, der ligger i TR-beskyttelsen.
Den enkelte timelønnet ansatte må afgøre med sig selv, hvorvidt vedkommende vil benytte sig af sin stemmeret.
Heller ikke ansatte fra denne gruppe opnår den fulde afskedigelsesbeskyttelse, der ligger i TR-beskyttelsen, da et af ansættelsesvilkårene i stillingen netop er, at opsigelsen allerede er fastlagt til et bestemt tidspunkt, men de vil have beskyttelsen, så længe de virker i stillingen.
Månedslønnede lærere/børnehaveklasseledere med tidsbegrænset ansættelse har stemmeret. Endvidere er de valgbare, såfremt de med sikkerhed er ansat på tidspunktet for tiltrædelse i hvervet.
En ansat, der er i en opsagt stilling, har både stemmeret og er valgbar til TR. Vedkommende vil dog ikke af den grund kunne få udskudt sit fratrædelsestidspunkt. Endvidere er ansatte fra denne gruppe kun valgbare, såfremt de med sikkerhed er ansat på tidspunktet for tiltrædelse i hvervet.
I henhold til aftalerne har alle i denne gruppe stemmeret og er valgbare. Alle fraktion 1 og 2 medlemmer udgør desuden arbejdspladsens faglige klub.
Denne gruppe medlemmer er fortsat i et ansættelsesforhold og vender som regel tilbage til samme skole. Barselsorloven er nu delt i en periode med løn og en periode uden løn (med dagpenge).
Når en TR er på barsel, indtræder suppleanten i hele barselsperioden. Der vælges altså ikke en ny. Da det er lovgivningen, der regulerer, at der kan være en periode med dagpenge, virker det ikke rimeligt at opfatte vedkommende som uden ansættelsesforhold i den dagpenge-berettigede periode (modsat ansatte, der har fået bevilget orlov uden løn). Derfor har ansatte på barsel både stemmeret til valget af TR og er valgbare til TR, også selvom vedkommende ikke er tilbage på arbejdspladsen, når TR-hvervet skal tiltrædes (suppleanten træder til, indtil den valgte TR vender tilbage).
Under en orlov med løn er den ansatte fortsat i et ansættelsesforhold – normalt tilknyttet samme arbejdsplads, selvom vedkommende i en periode måske ikke kommer på arbejdspladsen. Ved orlov med løn har vedkommende derfor stemmeret og er valgbar, såfremt vedkommende kan indtræde som tillidsrepræsentant i valgperioden.
At søge orlov uden løn er et valg, den enkelte ansatte træffer. Er en ansat bevilget orlov uden løn, er vedkommende i orlovsperioden at betragte som værende uden et ansættelsesforhold, selvom vedkommende har ret til at vende tilbage til enten skolen eller kommunen. Så længe orloven varer, er vedkommende derfor ikke omfattet af aftalerne. Derfor har ansatte på orlov uden løn ikke stemmeret og er ikke valgbare.
En valgt TR skal i henhold til TR-aftalen varetage medlemmernes interesser overfor den stedlige ledelse. Et organisationsvalgt, fuldtidsfrikøbt medlem er frikøbt fra skolevæsenet i kommunen. Da vedkommende ikke er frikøbt fra en bestemt arbejdsplads, er han/hun hverken valgbar eller stemmeberettiget.
I henhold til aftalerne er de eneste grupper, der kan være organiserede men ikke valgbare, elever og lærlinge. Endvidere fremgår det af KTO’s kommentarer til aftalen, at ansatte i jobtræning mv. er valgbare. I TR-reglerne er det aftalt, at det er de ansatte, der har retten til selv at vælge, hvem der skal være deres tillidsrepræsentant. Ansatte i fleks-og skånejob er ansat efter særlige individuelle vilkår, hvor overenskomsten kan fraviges, men det har aldrig været intentionen, at dette skulle omfatte andet end lønforhold og arbejdstid. Ansatte på fleks- og skånejob kan sidestilles med ansatte i jobtræning. Derfor har denne ansættelsesgruppe både stemmeret og er valgbare.
Konstituering i en lederstilling er en ansættelsesform, som arbejdsgiveren pålægger den enkelte ansatte i en periode – typisk pga. længerevarende sygdom, barselsorlov, lederskift mv. Det er arbejdsgiveren, der har kompetencen til at udpege den person, der skal konstitueres (i en del tilfælde er det den valgte TR). Derfor skal konstituerede i lederstillinger både have stemmeret og være valgbare. Det må så være op til den enkelte at beslutte, om vedkommende vil benytte sig af det. Vælges en konstitueret ansat til TR, indtræder suppleanten, indtil vedkommende vender tilbage. Hvis det efterfølgende viser sig, at den konstituerede har søgt og fået stillingen, må der vælges en ny TR.
Hovedstyrelsen traf i 1994 politisk beslutning om, at skoleledere, viceskoleledere, afdelingsledere samt souschefer hverken er valgbare eller har stemmeret til valget af TR. Dette skal ses i den sammenhæng, at netop TR skal repræsentere sine kolleger overfor ledelsen.
Ved OK 99 blev benævnelsen ”souschef” erstattet med ”stedfortræder”. I henhold til overenskomst 2008 § 5, stk. 7 ydes der nu et tillæg til den lærer, der er stedfortræder for skolelederen på skoler hvor der ikke er ansat en mellemleder. Hovedstyrelsen traf i 2001 beslutning om, at de nuværende stedfortrædere er medlem af faglig klub. Derfor har de også stemmeret og er valgbare, idet de ikke som tidligere opfattes som en del af den daglige ledelse. I de tilfælde, hvor vedkommende så rent faktisk fungerer som stedfortræder for skolelederen, træder TR-suppleanten til i denne periode.
Disse er stillet som almindelig månedslønnede ansatte lærer/børnehaveklasseledere (se ovenfor), uanset om de arbejder efter arbejdstidsaftalen for lærere eller ledere.
Denne gruppe er omfattet af ” Overenskomst for ledere” og er derfor sidestillet med de øvrige ledelsesgrupper (se nedenfor).
Disse grupper har hverken stemmeret eller er valgbare, da de er ansat efter ” Overenskomst for ledere m.fl. inden for undervisningsområdet” med ret til valg af egen TR for denne overenskomstgruppe.
En del kommuner benytter andre stillingsbetegnelser end dem, der fremgår af overenskomsten, specielt hvad angår ledere. Det kan eksempelvis være den gamle betegnelse ”souschef”, ”administrerende leder” mv. Stemmeret og valgbarhed afhænger af, hvilken overenskomstgruppe den pågældendes stilling er henført til.
Der er ingen sammenhæng mellem beskæftigelsesgraden og stemmeret/valgbarhed. Opfylder en ansat i øvrigt retten til at stemme/være valgbar i forhold til ovenstående, er det altså uanset beskæftigelsesgraden.
Ansatte med mere end 1 arbejdsplads har stemmeret på hver af de arbejdspladser, de er tilknyttet. Det kan eksempelvis være en lærer med timer på en skole, som samtidig har noget af sin beskæftigelse som pædagogisk konsulent i kommunen, eller en lærer, der som en del af sin beskæftigelse er tale- og hørelærer tilknyttet en PPR.
Det samme gælder for de ansatte, der er udlånt i mindre end fuld tid til - eller kombinationsbeskæftigede på et UU-center. Vælges en ikke-fuldtidsansat til TR på et UU-center, skal vedkommende endvidere kredshenføres til den kreds, der har forhandlingsretten i forhold til UU-centret.
Valghandlingen.
Afstemning er skriftlig.
Følgende retningslinjer anvendes: Er der kun en kandidat, er vedkommende valgt uden afstemning.
Hvis en kandidat opnår absolut stemmeflertal blandt de tilstedeværende stemmeberettigede (= flertal af de afgivne stemmer – blanke og ugyldige stemmer tæller ikke med), er den pågældende valgt.
Opnår ingen af kandidaterne absolut flertal, foretages ny afstemning. Opnår en kandidat absolut flertal ved anden afstemning, eller afgives der kun stemmer på en kandidat, er denne valgt.
Bringer anden afstemning ingen afgørelse, foretages bundet valg (tredje afstemning) mellem de to, der ved anden afstemning har fået flest stemmer. Ved stemmelighed afgøres ved lodtrækning på hvilke to, der skal stemmes ved tredje afstemning. Ved tredje afstemning er den, der opnår flest afgivne stemmer, valgt. Ved stemmelighed foretages lodtrækning.
Orientering af skolens leder Tillidsrepræsentanten orienterer skolens leder om navnene på de valgte snarest efter valget.
Godkendelse af valget Umiddelbart efter valget sender nuværende TR til kredsen:
Navn, adresse, telefonnummer/mobiltelefonnummer, medlemsnummer og mailadresse på såvel TR som TR-suppleant.
Kredsen orienterer herefter kommunen om navn, kommende funktion, arbejdspladsens navn og tidspunkt for tiltrædelse.
Både kredsstyrelsen og kommunens skal godkende valget, men deri ligger kun, at parterne skal kontrollere, at formalia er overholdt. Kommunens indsigelsesgrundlag vil f.eks. ikke kunne være, at den valgte “står for tur” til forflyttelse eller afsked.
TR-beskyttelse mod forflyttelse og afsked
TR-valget er gyldigt fra det tidspunkt, hvor valget er godkendt og indberettet til kommunen. Den særlige beskyttelse ved forflyttelse og afsked træder dog i kraft allerede fra det tidspunkt, hvor arbejdsgiveren er bekendt med valget. På folkeskolens område vil det sige fra det tidspunkt, hvor skolelederen er blevet gjort bekendt med valget.
En TR eller en TR- suppleant, der vælges i marts / april med tiltræden 1. august 2027 kan derfor ikke forflyttes eller afskediges fra det tidspunkt, hvor skolelederen har modtaget navnene på de valgte.
For en ikke genvalgt TR/ TR- suppleant ophører TR- beskyttelsen med virkning fra funktionsperiodens ophør (31. juli 2027).
Vilkår for TR-arbejdet
Der er i såvel Brønderslev Kommune som Jammerbugt Kommune indgået aftaler om vilkår for tillidsrepræsentanterne, både hvad angår løn og arbejdstid i indeværende skoleår.
Tillidsrepræsentantregler, -opgaver og -vilkår findes i øvrigt beskrevet i Danmarks Lærerforenings TR-håndbog og TR-aftalen på hjemmesiden www.dlf.org,
Her findes bl.a. reglerne for finansiering af tjenestefrihed i forbindelse med TR-uddannelsen, de såkaldte AKUT-regler, ligesom TR-beskyttelsesreglernes formuleringer om “tvingende årsager“ i forbindelse med evt. afsked er nøje beskrevet.