Rådgivning og hjælp
Midtvendsyssel Lærerkreds tilbyder individuel medlemsrådgivning om bl.a. ansættelsesvilkår, pension, orlov, sygdom og barsel.
Midtvendsyssel Lærerkreds tilbyder individuel medlemsrådgivning.
Midtvendsyssel Lærerkreds har en fuldtidsansat konsulent, som normalt varetager kredsens rådgivning, vejledning og sagsbehandling af henvendelser fra de enkelte medlemmer, f.eks. vedr. ansættelsesvilkår, pension, orlov, fleksjob, sygdom og barsel.
Har du brug for en bisidder?
Kredsens konsulent kan desuden efter aftale tilbyde at være bisidder for sygemeldte medlemmer ved møder med arbejdsgiver eller sygedagpengemyndighederne.
Rådgivningsbehov?
Medlemmer, der ønsker rådgivning i møde, skal ringe og aftale dette i forvejen.
Du kan kontakte konsulenten på telefon 98 80 19 33 eller pr. mail 150@dlf.org.
Kredsen har normalt en sagsbehandlingstid på 14 dage.
Rådgivning og hjælp
Hos Midtvendsyssel Lærerkreds har vi en fuldtidsansat konsulent, som kan hjælpe dig i dig fleste spørgsmål omkring dit arbejdsliv.
Er der mistanke om, at din arbejdsgiver vil afskedige dig, bør du henvende dig til Midtvendsyssel Lærerkreds.
Afsked
Hvis du bliver varslet opsagt/afskediget, er det Danmarks Lærerforening i København, der behandler sagen. De skriver et brev direkte til dig.
Hvis du ønsker, at de skal hjælpe dig i afskedssagen, er det vigtigt, at du ringer til DLF i København. Hvis du ikke reagerer, gøres der ikke noget ved sagen.
I forbindelse med afsked af medarbejdere er der forskellige vilkår og varsler for henholdsvis overenskomstansatte og tjenestemænd.
For overenskomstansatte følges reglerne i Funktionærloven, mens tjenestemænd er omfattet af Tjenestemandsloven/-regulativet
Overenskomstansatte
Ansættelsestid | Opsigelsesvarsel | Opsigelse indgivet inden |
0-6 måneder | 1 måned | 5 måneders ansættelse |
6 måneder - 3 år | 3 måneder | 2 år og 9 måneders ansættelse |
3 år - 6 år | 4 måneder | 5 år og 8 måneders ansættelse |
6 år - 9 år | 5 måneder | 8 år og 7 måneders ansættelse |
9 år og mere | 6 måneder |
Derudover gælder det, at såfremt en funktionær, der har været uafbrudt beskæftiget i samme virksomhed i 12 eller 17 år, opsiges, skal arbejdsgiveren ved funktionærens fratræden udbetale et beløb svarende til henholdsvis 1 eller 3 måneders løn.
Tjenestemænd
Afsked af en tjenestemand skal ske med 3 måneders varsel til udgangen af en måned.
En tjenestemand, hvis stilling nedlægges, har pligt til at overtage en anden "passende stilling".
Hvis stillingen nedlægges, og der ikke kan tilbydes en sådan passende stilling, har tjenestemanden ret til rådighedsløn (svarende til hidtidig løn) i 3 år.
Hvis du kommer til skade på din arbejdsplads skal det meldes som en arbejdsskade. Du kan få hjælp ved Midtvendsyssel Lærerkreds.
Hvis ulykken er ude, så kan du altid få hjælp ved at henvende dig til din AMR eller ved at kontakte kredskontoret.
Arbejdsulykke
En arbejdsulykke er en skade, der påføres på mindre end 5 dage. Din arbejdsgiver har pligt til at anmelde arbejdsulykker, der er er sygefravær udover tilskadekomstdagen.
Erhvervssygdom
En erhvervssygdom er en skade, der påføres over et tidsrum på 5 dage eller mere. Det er din læge, der skal anmelde erhvervssygdomme. Det kan også være Arbejdsmedicinsk Klinik, hvis du bliver henvist hertil.
Få en kopi af anmeldelsen og gem den. Kredsen vil bede om en kopi, hvis du ønsker vores hjælp.
Når anmeldelsen er modtaget i Arbejdsskadeforsikringen, kvitterer de ved et brev til dig. Kvitteringen er din garanti for, at der overhovedet er oprettet en sag.
Hvis ulykken anerkendes, fremgår det, at du er berettiget til dækning af udgifter til nødvendig behandling.
En egentlig afgørelse i sagen afhænger af det videre forløb, din helbredstilstand og dermed din erhvervsevne som følge af ulykken.
Du skal være forberedt på, at en sådan sag tager lang tid og at der vil være mange papirer, at holde styr på. Det anbefales, at du holder dine sagsakter samlet.
Vold og trusler om vold skal anmeldes som ’Ulykke’.
Når arbejdsskaden er anerkendt efter loven, er der mulighed for betaling af behandlingsudgifter (fx kiropraktor, fysioterapeut, psykolog og medicin) mv., erstatning for tab af erhvervsevne, godtgørelse for varigt men, overgangsbeløb ved dødsfald og erstatning til efterladte.
Danmarks Lærerforening tilbyder hjælp i arbejdsskadesager
Arbejdsmiljøgruppen på arbejdspladsen har også en opgave
Arbejdsmiljøgruppen på arbejdspladsen (nogle steder kaldet sikkerhedsgruppen/sikkerhedsudvalget) skal, med henblik på erfaringsopsamling og forebyggelse, drøfte alle tæt-på-ulykker og anmeldte arbejdsskader.
Hos Midtvendsyssel Lærerkreds kan kommende forældre altid få hjælp til at planlægge barselsorloven
Aftal et møde med kredsens konsulent efter fødslen, men dog inden 6 uger efter fødslen.
Giv lederen besked
Som kommende mor skal du give din skoleleder besked om, hvornår din barselsorlov begynder. Det skal du gøre senest 3 måneder før forventet fødsel.
Lederen skal have besked om, hvordan I holder den samlede orlov senest 8 uger efter fødslen.
Orlov før fødsel
Som kommende mor med kommunal ansættelse har du ret til barselsorlov med løn i 8 uger før forventet fødsel. Du har også ret til fravær med løn til graviditetsundersøgelser hos læge og jordemoder, når det er foreneligt med forholdene på arbejdspladsen.
Hvis du er privatansat, gælder der særlige regler.
Orlov efter fødsel
Efter fødslen har I som forældre ret til orlov med fulde dagpenge i tilsammen 48 uger (46+2 uger faderorlov), heraf kan op til 38 uger være med sædvanlig løn.
Mulighed for ændrede kontingentvilkår
Når du skal på barsel uden sædvanlig løn, er der mulighed for nedsat kontingent. Kontakt kredskontoret for yderligere information.
Forflyttelse
Som lærer eller børnehaveklasseleder i folkeskolen er du ansat ved kommunen som helhed. Du er altså ikke ansat ved en bestemt skole. Det betyder, at du kan flyttes over på en anden skole, uden at du skal ud af dit job. Du kan skifte skole, enten fordi du selv ønsker det, eller fordi din arbejdsgiver ønsker det.
Hvis arbejdsgiveren ønsker, at du skifter skole
Den typiske årsag til, at man bliver overflyttet til en anden skole, er, at der er for mange ansatte på den skole, hvor man er i forvejen. I Jammerbugt og Brønderslev Kommuner udarbejdes der årligt retningslinjer for, hvordan den slags forflyttelser besluttes.
Der kan også være andre grunde til, at arbejdsgiveren vil flytte dig over på en anden skole. Det kan f.eks. være fordi, det er nødvendigt med nye samarbejdsstrukturer for at få tingene til at fungere.
Hvis du selv ønsker at skifte skole
Du kan selv ansøge om at komme på en anden skole. Skolebestyrelsen på den skole, du vil over på, skal udtale sig til dit ønske. Hvis der er slået en eller flere ledige stillinger op på skolen, kan det være, at skolebestyrelsen lader dig indgå på lige fod med ansøgere udefra.
Det er i sidste ende kommunalbestyrelsen, som beslutter, om du kan få din ansøgning imødekommet. Kommunalbestyrelsen kan have delegeret beslutningen til forvaltningen eller skolens leder.
Krisehjælp – hvor kan du få hjælp?
På kredskontoret kan vi gennem samtale hjælpe dig med at finde handlemuligheder samt rådgive og vejlede i, hvor du kan hente yderligere hjælp. Nedenfor kan du danne dig et overblik over nogle af de muligheder, der er for at hjælp, når du har et akut behov.
Krisehjælp på arbejdspladsen
Skolelederne på de enkelte skoler i både Brønderslev og Jammerbugt kommuner har mulighed for at henvise dig til en krisepsykolog. Er du i krise, kan du kontakte din leder – enten selv eller ved hjælp af din tillidsrepræsentant eller din arbejdsmiljørepræsentant – og herigennem blive henvist til krisepsykolog
Arbejdsrelateret krisehjælp gennem Danmarks Lærerforening
Som medlem af Midtvendsyssel Lærerkreds kan du henvende dig til Danmarks Lærerforening ved at booke en samtale på www.dlf.org eller telefonisk på 33 69 63 00.
Her får du mulighed for at tale med en konsulent, som har erfaring med rådgivning om psykiske arbejdsmiljøproblemer. Konsulenten vurderer, om du efterfølgende skal tilbydes nogle timer ved en lokal psykolog.
Private forsikringer
Mange private forsikringer rummer muligheden for betaling af et antal psykologsamtaler, så undersøg din private forsikring.
Praktiserende læge
Årsagen til dit behov for krisehjælp kan være omfattet af sygesikringen. Det betyder i givet fald, at du kan få sygesikringstilskud til samtaler med en psykolog. Du skal henvises via din egen læge.
Arbejdsmedicinsk Klinik
På Arbejdsmedicinsk Klinik ydes der hjælp i form af udredning og rådgivning til ansatte, der har en arbejdsrelateret krise. Følgende kan blandt andre henvise: praktiserende læge, fagforeningen og arbejdsmiljørepræsentanten.
Er du blevet ledig?
Hvis du bliver ledig, skal du - hvis du skal have udbetalt dagpenge - melde dig ledig hos a-kassen og hos jobcenteret.
Det kan i de fleste tilfælde i første omgang klares over internettet på www.laka.dk og www.jobnet.dk
Lærernes a-kasse er den landsdækkende a-kasse for lærere i folkeskolen, lærere ved de Frie Grundskoler, efterskolerne, på AMU-centre, Produktionshøjskoler, institutioner for specialundervisning for voksne, samt formidlerne og Voksen- og ungdomsundervisere.
Lærernes a-kasse holder til på Tankedraget 7, 4. sal, 9000 Aalborg
Åbningstider
Mandag - torsdag 9.00 - 15.30
Fredag 9.00 - 14.30
Telefon: 70 10 00 18
Tjenestemand eller overenskomstansat - det betyder noget for dine pensionsforhold
Dine pensionsforhold afhænger af, om du er tjenestemand eller overenskomstansat.
(Her kan man med fordel linke til to nye selvstændige sider med hver sin pensionsform beskrevet som for neden).
Overenskomstansat
Overenskomstpension er en opsparingspension
Arbejdsgiveren indbetaler 17,3% (1993-gruppen dog 19,8%) af den pensionsgivende løn til Lærernes Pension
Som nyansat modtager du ca. 3 måneder efter første indbetaling en ”velkomstpakke” fra LP.
Læs materialet grundigt igennem – og sørg for at udfylde og returnere de nødvendige bilag snarest muligt. Det kan få store økonomiske konsekvenser for dig, hvis du ikke får det gjort.
Forsikringsdel og pensionsafkast er afhængigt af individuelle valg, forrentning og investering. Derfor kan kredsen ikke rådgive i forhold til overenskomstpension.
Kontakt Lærernes Pensionskasse, medlemsservice 7021 6131 for rådgivning.
Du kan finde relevante oplysninger og få adgang til dit depot hos Lærernes Pension via www.lppension.dk
Tjenestemand
Tjenestemandspension er en tilsagnspension
Lærere mf. i ”den lukkede gruppe” har tilsagn om tjenestemandspension fra Staten.
Tjenestemandspension bliver beregnet på baggrund af antal hele pensionsår og indplacering i statens pensionsgivende skalatrin på afskedigelsesdagen. Jo flere pensionsår og højere skalatrin, jo større pension får du.
Midtvendsyssel Lærerkreds kan rådgive vedr. tjenestemandspension. Vi tilbyder medlemmerne at lave en skriftlig, vejledende beregning, så den enkelte får vurderet sine optimale vilkår at gå på pension på.
Følgende skal medbringes til møde på kredskontoret, når du ønsker pensionsrådgivning:
Seneste lønseddel
MitID
På www.tjenestemandspension.dk kan du selv danne dig et overblik over din tjenestemandspension, men ”siden” er ikke bekendt med aktuel konvertering af løntrin til statslige skalatrin. Overgang fra kommunal løn til pension i staten kan betyde, at pensionen beregnes med udgangspunkt i et andet trin. Det skyldes, at de to lønsystemer ikke udvikler sig ens.
Du kan læse mere om tjenestemandspension her
I ferieloven er der to scenarier - dine rettigheder afhænger af, om du er blevet syg inden ferien eller syg under ferien.
Det første scenarie – syg inden ferien
Syg inden ferien betyder, at du er blevet syg før arbejdstids begyndelse på din første feriedag. Hvad så nu? Du har ikke pligt til at begynde din ferie, da sygdom inden din ferie er en feriehindring. Så du skal afholde din ferie på et andet tidspunkt.
Hvad skal du gøre?
Du skal kontakte din arbejdsgiver på din første sygedag, som du ellers ville gøre i forbindelse med sygdom. Du kan dog også vælge, at afholde din ferie alligevel, hvis du eksempelvis har booket en ferie, og vælger at tage af sted, selvom du er syg. Så behøver du selvfølgelig ikke at kontakte din arbejdsgiver.
Kan du ikke komme i kontakt med eks. din skoleleder pga. ferie, kan du kontakte Løn og Personale på rådhuset og melde dig syg.
Hvis du bliver rask, inden din ferie er udløbet, så skal du huske at melde dig rask, og som udgangspunkt afholdes den resterende del af din planlagte ferie. Kontakt din arbejdsgiver for nærmere aftale. Den udskudte ferie har du ikke ret til, at afholde i forlængelse af din raskmelding. Hvis det skal lade sig gøre, så er det noget din arbejdsgiver skal godkende.
Det andet scenarie – syg under ferien
Det er muligt at få erstatningsferie, hvis du bliver syg efter feriens begyndelse. Din ret gælder dog IKKE for de 5 første feriedage med sygdom, hvis du har optjent ret til 25 feriedage med løn. Hvis ikke du har optjent ret til 25 feriedage med løn, så har du ret til erstatningsferie forholdsvis tidligere.
Hvad skal du gøre?
Du skal kontakte din arbejdsgiver på din første sygedag, som du ellers ville gøre i forbindelse med sygdom. Din ret til erstatningsferie indtræder tidligst fra det tidspunkt, hvor du har kontaktet din arbejdsgiver.
Hvis man har meldt sygdommen efter reglerne og fremlægger lægelig dokumentation for sine sygedage, så kan man få erstatningsferie for de resterende feriedage. Udgifter til den lægelige dokumentation afholdes af dig, medmindre andet er aftalt med din arbejdsgiver.
Hvis du er sygemeldt i længere tid kan du have brug for særlig rådgivning
Kontakt kredskontoret på mail 150@dlf.org eller pr. tlf. 98801933, hvis du påregner sygdom af en varighed på 4 uger eller mere.
En længerevarende sygemelding bør altid ske i samråd med egen læge.
Det er lægen, der kan vurdere, hvad der skal foretages med henblik på helbredelse. Det er også lægen, der skal dokumentere sygefraværet overfor de sociale myndigheder i forbindelse med syge-dagpengeudbetaling, og det er lægen, der udfærdiger erklæringer, når eller hvis det forlanges af arbejdsgiveren.
Dokumentation for sygefravær
Din arbejdsgiver kan forlange dokumentation for sygefravær eller ønske en udtalelse om fastholdelsesplan gennem en mulighedserklæring eller bede om en såkaldt friattest eller varighedserklæring til dokumentation for sygefravær.
Vær opmærksom på, at
- arbejdsgiveren ikke har krav på at få oplyst diagnose
- mulighedserklæringen udfyldes af lederen og medarbejderen i fællesskab
- medarbejderen har pligt til at møde op til en samtale om mulighedserklæring med et ’rimeligt’ varsel
- samtalen holdes telefonisk, hvis medarbejderen grundet sygdommen ikke er i stand til at møde på arbejdspladsen til samtalen
- at mulighedserklæringen kan udarbejdes på et tidspunkt, hvor medarbejderen ikke er sygemeldt, hvis der har været tale om hyppigt fravær
- medarbejderen kan tage tillidsrepræsentanten eller en anden bisidder med til mødet med ledelsen
Sygesamtaler
Arbejdsgiveren har ikke krav på at få at vide, hvad den sygemeldte fejler, men har ret til at kontakte den sygemeldte med henblik på at høre, om der er noget arbejdspladsen kan hjælpe med i forhold til eksempelvis de praktiske problemer, der kan være i relation til det planlagte arbejde. Du er forpligtet til at deltage i sygesamtaler med din arbejdsgiver, hvis det helbredsmæssigt er forsvarligt.
Sygedagpengeopfølgning
Efter senest 8 ugers sygefravær skal det lokale jobcenter kontakte dig. Formålet er at hjælpe, og det kan få betydning - også økonomisk - at sygdomsopfølgningen finder sted tidligt i forløbet.
Søg ikke nedsat tid eller orlov på grund af sygdom.
Nogle vælger at søge om nedsat tid eller orlov uden løn ved sygdom. Det er ikke en løsning, lærerforeningen kan anbefale - blandt andet vil det betyde ringere pensionsvilkår.
Delvis sygemelding
En sygemelding kan være fuld eller delvis. Hvis du helbredsmæssigt er i stand til at løse nogle arbejdsopgaver, kan sygemeldingen være delvis efter aftale med arbejdsgiveren dette dog jf. mulighedserklæring.
Afsked på grund af sygdom
Arbejdsgiveren kan indlede en sygeafskedssag, når der skønnes at være grund hertil. Ofte vil det være, når sygefraværet har strakt sig over en længere periode, eller ved hyppigt fravær gennem en længere periode.
Der er forskel på vilkårene for tjenestemænd og overenskomstansatte. Tjenestemændenes sager behandles centralt i Helbredsnævnet, og de overenskomstansattes behandles lokalt i kommunen.
Du har mange muligheder for at få hjælp
Som ansat på en arbejdsplads har man selvfølgelig selv en vis pligt til at orientere sig om vilkårene for arbejdet, og man har til gengæld et vist krav på at få at få hjælp hertil.
Du har mange muligheder for at få hjælp - kollegerne, din TR, kredskontoret, denne hjemmeside, din skoleleder osv. En enkelt opskrift kan selvfølgelig ikke gives, men - spørg hellere en gang for meget.
Alle ved, at skolens liv er komplekst, og at regler og aftaler kan være vanskelige at overskue.
I alle spørgsmål om dine rettigheder (løn, arbejdstid, ferie osv.) kan din TR hjælpe dig på sporet - hvis ikke vil tillidsrepræsentanten henvise dig til kredskontoret.
I spørgsmål om lovgrundlaget og de øvrige regler for undervisningen er TR, kollegerne eller skoleledelsen et naturligt valg