Arbejdsmiljørepræsentanten
Arbejdsmiljørepræsentanterne i Midtvendsyssel Lærerkreds er et vigtigt bindeled mellem dig, som medlem, kredsen og Danmarks Lærerforening. Her kan du finde information om samarbejdet med kredsen, opgaver, uddannelse og vilkår i AMR-arbejdet
Arbejdsmiljørepræsentanten får den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse af kommunen. Midtvendsyssel Lærerkreds tilbyder supplerende arbejdsmiljøviden og kurser målrettet vores medlemmers arbejdspladser.
Arbejdsmiljørepræsentantens samarbejde med kredsen
Vigtigheden af et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø er kommet mere i fokus, derfor har vi i Midtvendsyssel Lærerkreds - som en del af Danmarks Lærerforening - opprioriteret arbejdsmiljøarbejdet.
I kredsen arbejder vi for et sikkert og sundt fysisk og psykisk arbejdsmiljø for medlemmerne. I kredsstyrelsen har vi én, som er arbejdsmiljøansvarlig, og som har til opgave at informere AMR'erne om nyt indenfor arbejdsmiljøområderne, følge op og påvirke arbejdet i den kommunale arbejdsmiljøorganisation og de kommunale MED-udvalg samt deltage i arbejdsmiljøarbejdet i det forpligtende kredssamarbejde i det nordjyske.
Kredsens arbejdsmiljøansvarlige afholder ca. 2 årlige møder for arbejdsmiljørepræsentanterne i vores kreds. Datoer meldes ud løbende via mail og difinsite.
Her har arbejdsmiljørepræsentanten en meget central rolle.
Arbejdsmiljørepræsentantens opgaver og pligter
Hvem er du AMR for?
Som AMR skal du være opmærksom på, hvem du fungerer som arbejdsmiljørepræsentant for. Der er flere personalegrupper på din arbejdsplads, og det er ikke sikkert, at du repræsenterer dem alle - måske repræsenterer du alene lærerne, måske repræsenterer du flere personalegrupper. Tal med din leder om, hvordan det er på din arbejdsplads.
Opgaver
Det er arbejdsmiljøloven, som regulerer arbejdsmiljøet. Loven sigter mod, at der skabes sikre og sunde arbejdsplaser, der til enhver tid er i overensstemmelse med den tekniske og sociale udvikling i samfundet. I loven lægges afgørende vægt på den forebyggende indsats.
Det er vigtigt, at der på arbejdspladsen er et god fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Det er ikke acceptabelt, at man bliver syg på baggrund af et dårligt indeklima eller bliver udsat for ulykker i arbejdet. Lige så vigtig er det psykiske arbejdsmiljø, som kan belastes af samarbejdsproblemer, vold, chikane, trusler om vold, udbrændthed eller stress.
TR og AMR har mange fælles snitflader i arbejdet på skolerne. Derfor er samarbejde mellem de tillidsvalgte helt essentielt.
Søren Jacobsen
Arbejdsmiljøansvarlig, Midtvendsyssel Lærerkreds
Arbejdsmiljøuddannelse ved kommunen
En arbejdsmiljøgruppe består af mindst to personer. Arbejdsmiljølederen for en afdeling/arbejdsområde og en eller flere arbejdsmiljørepræsentanter, der er valgt blandt og af de ansatte i den samme afdeling/arbejdsområde.
Som nyvalgt AMR - uden arbejdsmiljøuddannelse - skal din arbejdsgiver sørge for, at du bliver tilmeldt den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse, som skal være gennemført senest 3 mndr. efter arbejdsmiljøgruppens etablering/valget. Dette skal ske inden for 4 uger efter etablering af arbejdsmiljøgruppen (jf. §9 i Arbejdsmiljøloven)
Arbejdsmiljøuddannelsen varer 22 timer fordelt på 3 dage. Der er krav om en mindre hjemmeopgave og en elektronisk evaluering. Her lærer deltagerne om de krav og opgaver, der er for medlemmer af en arbejdsmiljøgruppe. Under uddannelsen får man viden om følgende:
- Principper for samarbejde, formidling og pædagogiske virkemidler, der kan anvendes i arbejdsmiljøgruppen
- Arbejdsmiljøgruppens opgaver og funktion i virksomheden i henhold til bekendtgørelsen om virksomhedens arbejdsmiljø- og sundhedsarbejde
- Arbejdsmiljøaktørernes virke og arbejdsmiljøgruppens relationer til andre arbejdsmiljøaktører, herunder arbejdsmiljørådgivere, bedriftssundhedstjenester, branchearbejdsmiljøråd, arbejdstilsynet mv.
- Arbejdsmiljøorganisationens samarbejde med andre i virksomheden som fx. MED-udvalg, tillidsrepræsentanter og ledelse
- Metoder, som kan anvendes i det forebyggende arbejde, herunder arbejdsmiljøgennemgange, tjekskemaer og udarbejdelse af arbejdspladsvurderinger (APV). Her inddrages sygefravær, som er relateret til arbejdets udførelse - samt handlemuligheder vedr. det psykiske arbejdsmiljø.
- Planlægning og gennemførelse af det forebyggende arbejdsmiljøarbejde i arbejdsmiljøgruppen.
- Arbejdsmiljøgruppens opgaver i relation til ulykker, nærved ulykker og sundhedsfarer
- Arbejdsmiljøledelse og -certifikater.
Efter grunduddannelsen har man ret til 2 dages efteruddannelse inden for de første 9 måneder og derefter 1½ dags uddannelse om året, så længe man er valgt.
Vilkår for arbejdsmiljøarbejdet
Arbejdsgiveren skal sørge for, at medlemmer af arbejdsmiljøgruppen, arbejdsmiljøudvalget og den daglige leder af arbejdsmiljøarbejdet får den fornødne tid til rådighed til at varetage de opgaver, de hver for sig skal udføre i relation til arbejdsmiljøarbejdet, herunder at deltage ved Arbejdstilsynets besøg i de områder, som arbejdsmiljøgruppen dækker.
Tiden skal være rimelig i forhold til virksomhedens art og den arbejdsmiljømæssige standard.
De overordnede regler for tid til arbejdsmiljøarbejdet findes i Arbejdstilsynets AT-vejledning F.3.2-1 om samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med 10-34 ansatte og F.3.3-1 vedr. virksomheder med mindst 35 ansatte.
Den mængde tid, der skal bruges til arbejdsmiljøarbejdet, kan være meget uforudsigelig. Det er aldrig på forhånd til at vide, hvad der kan ske, og hvad der kan dukke op af opgaver i løbet af året for en arbejdsmiljørepræsentant.