Medlemsbrev 12 - 2024
Medlemsbrevet indeholder viden om valget til formand på den ekstraordinære generalforsamling den 15. januar 2025. Også de opstillede kandidater præsenteres.
Ekstraordinær generalforsamling - kampvalg
Dette medlemsbrev indeholder information om den kommende ekstraordinære generalforsamling, samt præsentation af de kandidater der har ønsket at give en præsentation af
sit kandidatur.
På nuværende tidspunkt ser det ud til, at der bliver kampvalg til formandsposten, da der foreløbigt er to, der har stillet sit kandidatur til rådighed. De to formandskandidater er henholdsvis Charlotte Bogø Rasmussen som pt er kommunerepræsentant i Jammerbugt kommune, og Lars Schandorf Andreasen der er kommunerepræsentant i Brønderslev kommune.
Hvis Lars vælges som formand, er der en suppleant, Jesper Jensen, Hjallerup skole, der tiltræder som kommunerepræsentant. Hvis Charlotte bliver valgt som formand, er der ikke en suppleant, da den nuværende suppleant ikke har ønsket at tiltræde. Derfor skal der vælges en kommunerepræsentant, og til den post stiller Mette Andersen, Skovsgård-Tranum skole op.
Dertil er der nogle suppleantposter, som skal vælges på generalforsamlingen.
Nedenfor er der en skriftlig præsentation af formandskandidaterne, samt en præsentation af Mette Andersen, der opstiller som kommunerepræsentant i Jammerbugt kommune. Det er væsentligt for mig at gøre opmærksom på, at der kan stille kandidater op helt op til generalforsamlingen.
På generalforsamlingen
Generalforsamlingen starter med, at vi godkender en forretningsorden. Herefter motiverer hver kandidat sit kandidatur. Det må, hvis forslag til forretningsorden vedtages, tage 7 min. Herefter går valghandlingen i gang.
Regler for valg af formand:
Ved hver af valghandlingerne anvendes følgende fremgangsmåde:
- Såfremt der kun er opstillet én kandidat, betragtes denne som valgt uden afstemning
- Er der opstillet flere kandidater, afholdes skriftlig afstemning efter følgende regler, idet hvert medlem råder over én stemme:
- Opnår én af kandidaterne over halvdelen af de afgivne stemmer ved første afstemning, er vedkommende valgt (blanke stemmer medregnes ikke)
- Opnår ingen kandidat over halvdelen af de afgivne stemmer ved første afstemning (blanke stemmer medregnes ikke), foretages ny afstemning
- Har heller ingen ved denne anden afstemning opnået over halvdelen af de afgivne stemmer (blanke stemmer medregnes ikke), foretages bundet omvalg mellem de to kandidater, der opnåede størst stemmetal ved anden afstemning. Har flere kandidater samme stemmetal, afgøres det ved lodtrækning, hvem der deltager i det bundne omvalg
- I tilfælde af stemmelighed ved det bundne omvalg foretages ny afstemning. Står stemmerne lige efter denne afstemning (blanke stemmer medregnes ikke), afgøres valget ved lodtrækning mellem de to kandidater.
Herefter foretages suppleringsvalg til de ledige hverv jf. kredsens vedtægter.
Fagpolitisk arbejde kræver tålmodighed, vedholdenhed og det lange seje træk – det ved jeg. Heldigvis står vi et sted i dag, hvor vi har mulighed for at lave lokale aftaler i både Brønderslev og Jammerbugt Kommuner. Aftaler, som forbedrer rammerne for jeres daglige arbejdsliv.
Er vi i mål? Nej, det er vi ikke. Der er fortsat udfordringer, som skal løses – inklusionen presser og udlicitering af opgaver til mere budgetvenlige tilbud sniger sig ind i skolen.
Tillidsrepræsentanterne – både på skolerne, hos PPR og UU – skal være foreningens naturlige bindeled. De er limen i foreningens sammenhold. De skal gennem dialog, sparring og uddannelse gøres endnu stærkere for implementeringen af A20 er en stor opgave. Samtidig er et sikkert og sundt arbejdsmiljø helt essentielt for, at I hver dag kan udføre jeres opgaver. Derfor er vores arbejdsmiljørepræsentanters viden og samspil med TR’erne helt nødvendigt. UU og PPR skal have reel mulighed for at være understøttende for det arbejde, der sker i skolen og uddannede lærere skal kunne sikre skolens kerneopgave - god undervisning! Medicinhåndtering, ergonomiske tryk og socialrådgiversamtaler med forældre må og skal komme i anden række.
Det styrker og kvalificerer kredsstyrelsen, at stemmerne fra virkeligheden inddrages i det fagpolitiske arbejde. Den direkte kontakt med jer skal prioriteres i højere grad. Vi er til for jer, og involvering skal sikre, at vi retter blikket mod det, der betyder mest for jer – i jeres hverdag – ude i virkeligheden.
En ny kredsstyrelse bør stille yderst skarpt på behovet for investeringer i vores skoler. Det opleves fortsat, at der ikke er rammer og muligheder for at sikre, at alle elever kan lykkes og inden længe står vi overfor implementeringen af et nyt kvalitetsprogram for folkeskolen. Her skal vi – sammen – kredsstyrelse og medlemmer – bruge vores stemmer, for vi ved godt, hvad der skal til. Og - vi skal - sammen - sige det højt – og jeg går gerne forrest.
Jeg mener grundlæggende, at A20s samarbejdsspor er den rigtige tilgang. De bedste og mest holdbare resultater sker, når vi via dialog og meningsudvekslinger bliver enige med vores arbejdsgivere. Samarbejde med skolelederne, med politikerne og forvaltningerne er vigtige forudsætninger for, at vi opnår mærkbare resultater for jer i jeres hverdag.
Jeg er klar til at påtage mig det ansvarsfulde job som kredsformand – et job, jeg ved, jeg kan løfte. Jeg er arbejdsom, ordentlig, driftssikker, relationel stærk og god til at samarbejde. Jeg er 46 år – uddannet fra Jelling i 2003 og har altid engageret mig fagpolitisk. Pt. fungerende som FTR i Jammerbugt Kommune, kredsens skolepolitisk - og kommunikationsansvarlige samt tovholder for pædagogisk udvalg i det nordjyske kredssamarbejde. Jeg er 2. suppleant for Tine Agenskov i Hovedstyrelsen. Kommunalt har jeg været næstformand i Hovedudvalget siden 2019.
Efter at have været en del af kredsstyrelsen i snart syv år, hvor jeg har varetaget opgaverne som næstformand og kasserer, føler jeg mig godt rustet til at påtage mig det ansvarsfulde job som formand. Jeg har et godt indblik i kredsens drift og økonomi. Gennem mit nuværende job som fællestillidsrepræsentant i Brønderslev og mit samarbejde med regionen øvrige formænd og næstformænd føler jeg mig godt klædt på politisk til at varetage opgaven med at arbejde for bedre vilkår for vores børnehaveklasseledere, lærere og medlemmer på UU og PPR.
Jeg vil møde medlemmerne i øjenhøjde og være opsøgende og nysgerrig på det, der er medlemmernes hverdag, så jeg kan være den bedst mulige repræsentant, når lærernes synspunkter og perspektiver skal bringes på banen.
Jeg vil sammen med den øvrige kredsstyrelse arbejde på, at vi som kreds får størst mulig indflydelse på de beslutninger, der træffes om folkeskolen. Det er en balancekunst, hvor man både skal være den attraktive og konstruktive samarbejdspartner for kommunernes forvaltninger og politikere samtidig med, at man skal råbe vagt i gevær, når beslutningerne bliver truffet hen over hovedet på lærerne. Det kræver, at vi hele tiden analyserer den politiske situation med henblik på at vælge den rigtige strategi samtidig med, at vi er vedholdende og tydelige, og arbejder proaktivt, når dagsordenen for folkeskolen sættes. Det er et langt og sejt træk, men også en spændende opgave, som jeg gerne vil stille mig i spidsen for.
Som kreds skal vi være modige, og vi skal prioritere vores indsatser og adressere de udfordringer, som vores medlemmer hver dag står over for. Her har undersøgelser igen og igen vist, at det, som lærerne ser som den største udfordring i dag, er inklusionen. Både i Jammerbugt og Brønderslev Kommune står inklusion højt på dagsordenen, da der er et ønske om, at flere børn kan være en del af et almentilbud. Dette er en fin ambition, men med ambitionen skal der også følge midler. Alt for ofte står lærere alene med komplekse inklusionsopgaver uden tilstrækkelig støtte. Jeg vil kæmpe for, at der tilføres ressourcer til arbejdet med inklusion og til folkeskolen generelt, så der i langt højere grad er mulighed for tolærerordninger. Derudover skal vi være realistiske om, hvornår inklusion i et almentilbud er den rigtige løsning, og hvornår der skal et andet tilbud til.
Med aftalen om folkeskolens kvalitetsprogram, ønsker man i højere grad at frisætte skolerne fra central styring. Dette hilser jeg langt hen ad vejen velkommen, da beslutninger om skolen oftest træffes bedst af dem, der er helt tæt på eleverne og har kendskab til skolens dagligdag. Her er det vigtigt, at vi er med omkring beslutningerne, når de forskellige elementer af aftalen skal udmøntes i kommunerne og på skolerne, så vi kan gøre vores indflydelse gældende. Det bliver langt hen ad vejen en opgave for tillidsrepræsentanterne og MED-udvalgene, så vores opgave som kreds bliver at sørge for at understøtte dette arbejde ude på skolerne ved at klæde tillidsrepræsentanterne på med viden og argumenter, så de er klar til at gå i dialog med ledelsen og bestyrelsen.
En vigtig brik i arbejdet for at sikre medlemmerne bedre vilkår er de aftaler, vi har med vores arbejdsgivere, det gælder de centrale aftaler og i særdeleshed de lokale. Vi har arbejdstidsaftaler i begge kommuner, som vi fortsat skal søge at forbedre, så vi sikrer den nødvendige tid til forberedelse og fleksibilitet i arbejdets tilrettelæggelse. Forberedelse er en forudsætning for god undervisning, og god undervisning er en forudsætning for at kunne lykkes med at inkludere flere børn. Med aftalerne og arbejdsmiljølovgivningen i hånden har vi også noget, som vi kan holde vores arbejdsgivere op på, og det skal vi gøre, så vi undgår at flere af vores medlemmer bliver syge af at gå på arbejde.
Som person er jeg rolig og omgængelig. Jeg er analytisk, velovervejet og strategisk tænkende. Desuden er jeg vedholdende og resultatorienteret.
Jeg vil se frem til at uddybe mit kandidatur på den ekstraordinære generalforsamling.
Jeg har været lærer siden 2010 og jeg brænder for, at institutionen folkeskolen skal kunne bære i det omkringliggende samfund. I dag sidder jeg som AMR på 6. år, og har gennem alle mine år som lærer fulgt med i det fagpolitiske arbejde og arbejdet meget tæt sammen med mine TR-kolleger på skolen siden indførelsen af A20. Vi har sammen erfaret, at arbejdsmiljølovgivningen har været et rigtig godt supplement til TRs arbejde med implementeringen af A20.
Jeg er dybt optaget af, hvordan vi som lærere bedst sikrer, at vores elever klarer sig godt i og efter skolen – men hvis det skal kunne lykkes, skal lærernes rammer og vilkår for at bedrive god undervisning kigges efter i sømmene. Tillidsrepræsentanterne samarbejder med skolelederne om skoleplan og udarbejdelsen af opgaveoversigterne. De laver et enormt stykke arbejde og vi lærere, bruger dem for lidt. Vi skal hjælpe hinanden med at få krav og ressourcer til at hænge bedre sammen og ikke acceptere, når vi bliver bedt om at forberede lidt mindre. Undervisning er vores kerneydelse.
Som kollega møder jeg hver dag de mest engagerede lærere, som gerne vil det fælles lærings-miljø. Alle møder vi ind med positive intentioner og forventninger og ved, at en god folkeskole er grundstenen i et demokratisk land. Det er her børnene mødes rigtigt - altså det er her, de skal lære og ikke alene være sammen!
Inklusion er i daglig tale blevet til “en ting vi gør”. I løbet af skoledagen løser vi opgaver, som er svære at definere og tiden går. Det er svært at finde tiden til, med kolleger og samarbejdspartnere, at afsøge pædagogiske og didaktiske tilgange til de børn. Jeg oplever ofte frustration på lærerværelset for reel tidlig indsats opleves at være noget man siger, ikke noget man gør. Inklusion kræver investering i skolen. Det skal sættes på de kommunale dagsordener og i min rygsæk kan jeg finde mange eksempler fra praksis, som jeg har samlet op som lærer, som koordinator og som mødeleder for vores kompetenceforum på skolen.
I takt med øget inklusion og dokumentation i samfundet, har vores samarbejde med UU og PPR aldrig været vigtigere. Alle parter er med ved netværksmøder og der udarbejdes individuelle udvidede undervisningsplaner og aftaler. Jeg mener, at vi, som en del af det gode samarbejde, skal flytte fokus i vores planer og aftaler fra den enkeltes behov til den enkeltes som en del af fællesskabets behov.
I det nye kvalitetsprogram ser vi mange nye tiltag for skolen. Juniormesterlæren vil kræve det tværgående samarbejde og vi skal holde fast i at tilbuddet hører til i folkeskolen. Elevens demokratiske dannelse og retssikkerhed må vi ikke sætte over styr. Jeg ser også, at vi med de mange nye tiltag får vi en opgave som profession: vi skal bruge vores faglighed til at argumentere, når mere lægges ud til lokale beslutninger på skolerne og i skolebestyrelserne.
Danmarks Lærerforening er et stærkt fællesskab, hvor vi taler åbent om vores arbejdsforhold, faglige udfordringer og visioner for Folkeskolen. Jeg vil meget gerne tage del i den opgave og være med i udviklingen af folkeskolen – godt klædt på af medlemmerne og tillidshvervene, for sammen vi ved, hvad der skal til.