Kreds 150 - en del af Danmarks Lærerforening

Medlemsbrev 11 - 2024

14. november 2024

Medlemsbrev med dagsorden for den ekstraordinære generalforsamling, information om løntjek og lidt fra kongressen, som drøftede lønstrategi, en stærk lærerprofession og fejrede foreningens 150 års jubilæum

Ekstraordinær generalforsamling

Der indkaldes hermed til ekstraordinær generalforsamling i Midtvendsyssel Lærerkreds onsdag den 15. januar 2025 kl. 17.00 på Brønderslev Gymnasium, Islands Allé 20, 9700 Brønderslev.

Dagsorden:

  1. Valg af dirigent
  2. Forretningsorden
  3. Valg af formand, samt suppleringsvalg jf. kredsens vedtægter §9
  4. Eventuelt

 

Af hensyn til antal pladser bedes du tilmelde dig hos din tillidsrepræsentant eller på kredskontoret, mail

150@dlf.org  eller telefon 98 80 19 33.

 


Løntjek

Husk at der er mulighed for at få tjekket din lønseddel ved din tillidsrepræsentant. Der er et særligt fokus på det i den næste måneds tid, men du kan selvfølgelig altid henvende dig til din TR, hvis du er i tvivl om, om din løn er korrekt.


Kongres 2024

Danmarks Lærerforenings årlige kongres blev afholdt d. 29. og 30. oktober i København. I Gordon Ørskov Madsens åbningstale talte han om folkeskolens situation lige nu med en ny folkeskoleaftale, nye fagplaner, ændrede prøver og meget andet. Her problematiserede han også, at 10. klasse ønskes fjernet fra folkeskolen.
Generelt oplever formanden, at der blæser andre vinde over folkeskolen.
Mere end halvdelen af kommunerne investerer nu i folkeskolen i de nyligt vedtagne budgetter. Knap hver 5. kommune sparer dog stadig på skolerne.

 

Lønstrategi

På kongressens første dag drøftedes lønstrategi. Oplæg ved formand, Gordon Ørskov Madsen om behovet og herefter udvalgsformand, Morten Refskov om formål og motivationen.
Ønsket var en accept af at hovedstyrelsen kunne udarbejde og beslutte en ny lønstrategi for foreningen, men kongressen ønskede at få denne til debat på et senere tidspunkt.
Ændring af dele af Danmarks Lærerforenings vedtægter
Under dette punkt havde to delegerede stillet hver deres forslag. Det første forslag var, at ikke-læreruddannede, der arbejdede som vikarer i skolen, skulle kunne være medlemmer af Danmarks Lærerforening som ”særlige medlemmer”, der skulle betale et lavere kontingent. Forslaget blev nedstemt.
Det andet forslag var, at det skulle være lettere at få punkter på kongressens dagsorden. Dette punkt blev ligeledes stemt ned.  

 

En stærk lærerprofession

Det største punkt på kongressens dagsorden var ”En stærk lærerprofession”.


Vi er ikke blege for, at vi som profession også skal udvikle os - og det blev af formanden gjort klart, at det, man vander, gror.
Punktet om den stærke lærerprofession var inddelt i tre overskrifter: 1. Råderum, ansvar og styring, 2. Viden og uddannelse og 3. Identitet, normer og fællesskab.
Det blev tydeligt, under de mange gode indlæg, at lærerprofessionen er under pres. Men det vidste vi godt. For vi ser det også her hos os.
Kerneydelsen er undervisning, men kerneopgaverne i tilknytningen til undervisning eksploderer med opgaver, som kræver helt andre kompetencer end det, vi er uddannede til. Lærere forventes dagligt at kunne varetage opgaver i form af bleskift, ergonomiske tryk, skilsmisserådgivning, medicinhåndtering og -udlevering, angstterapi mv.- og det midt i, at lille Jens er stukket af fra skolen, og man må vælge, om man skal blive tilbage hos klassen eller finde Jens. Nårh, ja og så har Peters mor lige skrevet på Aula, at hun ikke synes det, der skal undervises i i næste uge, er noget for Peter.


Der er behov for politisk handling.

 

150 års jubilæum

I enden af en konstruktiv og god kongres var der indbudt til 150 års jubilæum. Gæster udefra - herunder politikerne fra Christiansborg - gæstede kongressen.
Statsminister Mette Frederiksen talte fra scenen om personlig myndighed og dannelse. Talen handlede om, at det var en fejl at detailstyre skolen med tusindvis af mål. Om at man ikke skulle have digitaliseret skolen med hovedet under armen. Om at læreren må være en autoritet, for at skolen kan fungere.
Stefan Hermann om behovet for at lærerne fortsat må være et kollektiv, der generobrer folkeskolens formål. Om behovet for autoriteter - for uden dem får vi forførende demagoger. Om faren ved dopaminpædagogik. Og om folkeskolen som stedet, hvor elever bliver til.
Dansborgskolens kor (90 elever) underholdt med forskellige versioner af foreningssangen og satiregruppen MAGT gav alle lidt at tænke og grine over.

 

 

Gordon og Mette


Statsministeren har tidligere udtalt, at hvis ikke hun var statsminister, ville hun gerne være lærer. Gordon har tidligere i livet drømt om at blive statsminister. De talte om muligheden for jobswop… men Gordon konkluderede, at han faktisk hellere ville være formand for lærerne end statsminister - en statsminister skal tage sig af det hele - en formand for Danmarks Lærerforening skal alene fokusere på det vigtigste!

Tillykke til Danmarks Lærerforening og alle os med jubilæet🥳🎉